21 Aralık 2012 Cuma

Fırında beşamel soslu ve soya kıymalı karnıbahar



Dışarıda her yer karla kaplı.  Bebek uyuyor, abisi odasında oynuyor, ben de fırsattan istifade çay içiyorum ve elime bilgisayar almaya zaman bulabiliyorum. Bu vesileyle evi ısıtan sıcak bir kış yemeği tarifi vereyim. Beşamel sosunu önden yapabilirsiniz. 



İçindekiler:
1 adet ufak boy karnıbahar
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
2 adet patates
1 su bardağı soya kıyması
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Kekik, kimyon, tuz

Beşamel sos için:
2 çorba kaşığı un
Soya sütü (tercihen şekersiz olanından)
Nutritional yeast (isteğe bağlı)
Sıvı yağ
Karabiber, tuz

Yapılışı:
1. Fırını 200 oC’ye ayarlayın.
2. Soya kıymasını bir kaseye koyup üzerini bir-iki parmak aşacak kadar  kaynar su dökün ve 10 dakika kadar yumuşamaya bırakın.
3. Sebzeleri doğrayın. Karnıbaharı yıkayıp ceviz büyüklüğünde parçalara bölün. Tüm diğer sebzeleri doğrayın. Soğanları yemeklik, havuçları halka halka, patatesleri de büyükçe küpler şeklinde doğrmaya seviyorum bu tarif için.
4. Derin bir tencerede zeytinyağında soğanı kavurmaya başlayın. Soya kıymasının suyunu iyice sıkıp soya kıymasını ekleyin. Kekik ve kimyon ekleyin. Soğanlar hafifçe yumuşayınca havucu ve patatesi de ekleyin. Biraz daha kavurduktan sonra salçaları ekleyip kavurmaya devam edin. Karnıbaharı da ekleyip bir-iki kere çevirin. Yarım bardak sıcak su katıp tüm karışımı fırın tepsisine aktarın.

5. Beşamel sos için iki-üç kaşık sıvı yağı kızdırıp içine iki kaşık unu ekleyin ve unu kavurun. Hızlıca karıştırmaya devam ederken soya sütünü ekleyin.  Takriben iki-üç su bardağı soya sütü eklemeniz gerekecek, ama miktarı değişebilir, bunu göz kararı yapmanız gerekiyor. İçinde topak bırakmadan karıştırmaya devam edin. Sos koyulaşmaya başlayacak, dibini tutmamasına özen gösterin. Gerekirse biraz daha soya sütü ekleyin. Sos iyice kıvamlanıp pdingimsi gorünmeye başlayınca hazırdır. 

6. Beşamel sosu, fırın tepsisine yerleştirdiğiniz yemek harcının üzerine dökün ve her tarafını örtecek şekilde yayın. Fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. 

Sıcak servis edin.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder