17 Mart 2013 Pazar

Vegan pasta

Geçenlerde oğlum pasta diye tutturdu. Pazar öğleden sonra. Evde sadece ben, bebek, büyük oğlum ve eşim var.  Pasta yapmak aklımızdaki en son şey. O kadar ısrar etti ki, “Canım, geçen gün yaptığım kakaolu keki hemencecik pasta halinde yapıveririm” dedim. Hmmm… Evdeki hesap çarşıya hiç uymadı. Günün sonunda evet, bir pastamız vardı, ama bebek dahil hepimiz harap ve bitap düşmüştük. En sonunda sıra pasta yemeye gelince oğlum aynen şunu söyledi “Pasta istemiyorum, su içeceğim.”

Bu tariften o kadar bereketli bir pasta çıkıyor ki ye ye bitmiyor, komşulara ver bitmiyor, işe götür bitmiyor. Güzel bir pasta oluyor. Vegan kekin tarifi PETA’dan, kaju fıstıklı dış kreması Ani Phyo’dan.  Afiyet olsun.  Vegan kek tarifini tek kat için veriyorum, siz tarifin iki katını yapıp keki ikiye bölebilirsiniz veya iki tane aynı kekten yapabilirsiniz.




Kakaolu vegan kek
1 ½ bardak un
1 bardak toz şeker (ben 1/2 bardak kullaniyorum)
3 tepeleme tatlı kaşığı kakao
1 cay kasigi karbonat (veya ½ paket kabartma tozu)
½ paket vanilya
1 çorba kaşığı sirke
5 cay kasigi (veya ¼ bardak) sıvı yağ
1 bardak soğuk su

Fırını 185 oC’ye ayarlayın. Katı malzemelerı ayrı bir kapta, sıvı malzemeleri ayrı bir kapta birleştirip karıştırın. Sonra katıları sıvılara ekleyerek karıştırarak birlleştirin. Yağlanmış fırın tepsisine aktarıp pişirin. Takriben 25-35 dakika arası. İçine batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa pişmiştir.

Ara kreması için:
Vanilyalı puding
3 tepeleme yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı sıvı yağ
½ paket vanilya
Aldığı kadar soya sütü
Arzuya göre şeker (3 yemek kaşığı veya daha fazla)
Kısık ateşte unu yağda kavurmaya başlayın, yavaş yavaş soya sütünü eklerken karıştırmaya devam edin. Pudinginiz piştikçe katılaşacağı için oldukça cıvık bir kıvam olsun. Katılaştıkça da soya sütü ekleyebilirsiniz. Vanilyayı ekledikten sonra tadına bakarak şeker koyun.

Keki ıslatmak için şurup:
1 bardak su
½ bardak şeker
Suyu ve şekeri birlikte kaynatın. Ya soğuk keke sıcak şurup dökün, ya da sıcak keke soğuk şurup. Ben keki soğutup kalıptan çıkardıktan sonra sıcak şurup dökmeyi tercih ediyorum.
Şurupla ıslattıktan sonra ara kremayı da sürün. İki keki üs üste koyun. Üst keki de ıslatın. En üste de kaju kreması sürün.

Kaju fıstıklı Hindistan cevizli krema
1 bardak kaju fıstığı
¾ bardak su
1/3  bardak agave şurubu
¼ bardak Hindistan cevizi rendesi
¼ bardak ılık Hindistan cevizi yağı
½ paket vanilya
Hepsini rondoda birleştirip krema haline getirin.  En son kremayı da sürünce pastanız yemeye hazır.  Bir gün sonra tatlar daha da oturmuş olacak. Buzdolabında saklamanızı tavsiye ederim. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.  Çikolata rendelemek en hızlı süsleme yöntemlerinden biri. Afiyet olsun!

Not: Bu kadar uğraşamam derseniz, tek kek ölçüsünü pişirin, üstüne de 1 bardak soya sütü, ¼ bardak sıvı yağ ve ½ bardak şekeri kaynatıp iyice karıştırın, kekin üstüne dökün. Bu haliyle de ıslak kek oluyor, ve pastadan bile daha dayanılmaz olduğunu göreceksiniz.  Buna da afiyet olsun :)

8 yorum:

  1. Maalesef hayal kırıklığına uğradım, kek kısmı çok az, krema kısmı çok çok fazla oldu. Tamamen tarife sağdık kalmama rağmen fotoğrafta ki forma yaklaşamadım bile. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kek tarifi tek kat için. İki kat için ya tarifi ikiye katlamamız, ya da iki adet kek yapmanız gerekiyor. Acaba sorun bu muydu?

      Sil
  2. Kaju fıstıklı Hindistan cevizli krema yerine ara kremayı kullanabilir miyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki. Ama kaju fistikli krema cok daha ozel bir pastaya donusturuyor.

      Sil
  3. Agave şurubunu bulamadım ne yazık ki, o olmasa sorun olur mu tarifte?

    YanıtlaSil
  4. Agave şurubu bulamadım, o olmadan da olmaz mı acaba? Ya da yerine ne konuşabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Agave şurubu yerine elma konsantresi veya hurma şurubu da kullanabilirsiniz. Ya da suyu biraz azaltıp toz şeker veya hindistancevizi şekeri de kullanabilirsiniz.

      Sil
  5. Tarifinizde (kekin yapım aşamasında) yağın ölçüsünü yanlış yazmışsınız. 1/4 bardak 5 yemek kaşığına denk gelir, 5 çay kaşığına değil.

    YanıtlaSil