Amerika’da ve Fransa’da yasarken vegan dondurmayi marketten
alirdim. Fransa’da oturdugum kucuk sehirde, siradan bir markette sadece bir
cesit vegan dondurma vardi, ve hayatimda yedigim en basarili vegan
dondurmalardan biriydi. Adini bile hatirlamiyorum, vanilyali bir dondurmaydi.
Amerika’da ise cesitler alip basini gitmisti, koca buzluk dolusu vegan dondurma
cesidi bulunabiliyordu. Erismek o kadar kolay olunca, evde yapmayi hic aklima
bile getirmemistim.
Sicak havalarda baskalarini dondurma yerken group de caniniz
dondurma ceker ama yediginiz dondurma icin kimsenin cani yanmamis olsun
isterseniz, vegan dondurmanizi evde yapabilirsiniz. Ustelik de evde hazir
bekleyen enfes dondurmalariniz varken disaridaki abur cuburlari zaten caniniz
cekmez. Ben dondurmalari robotta yapip buzluga atiyorum, sonra da bir kere ya
karistiriyorum ya karistirmiyorum, bu kismini o kadar onemsemiyorum. Aslinda
20-30 dakikada bir, karisitirmayi tavsiye ediyorlar, homojen olsun ve su
kristalleri dagilsin diye.
Asagidaki tarif aslinda en sevdigim smoothielerden birinin
tarifi. Donmus hali de super bir dondurma oluyormus :)
Bu tarif icin toz spirulinaya ihtiyac var. Toz spirulinaniz
yoksa ne yapacaksiniz peki? Spirulina tabletini havanda toz haline
getireceksiniz. O da yoksa vegandukkan.com’dan spirulina siparis edeceksiniz
tabii ki. Saka bir yana, spirulina hakkinda daha once surada yazmistim, bence
denemediyseniz mutlaka deneyin. Fiyati once cok yuksek gorunuyor, ama
bulabildiginiz en iyi kalite spirulinayi alin, cok uzun dayaniyor ve o kadar
parayi vermisken besin onun hesabini yapmayin derim. Toz spirulinayi alirken uc
kisi ortak almistik, ilk defa deniyorsaniz daha fazla kisi de ortak
olabilirsiniz (hani etrafinizda yuz tane vegan var da siz hep birlikte hareket
ediyorsunuz ya, o acidan diyorum). Onu da yapamadiniz, o zaman keciboynuzu tozu
diyorum, onu da yapamazsaniz bildigimiz kakao da kullanabilirsiniz. Ama o zaman
spirulinali dondurma olmamis olur, o baska.
Spirulinali vegan dondurma
1 adet muz
1 tepeleme tatli kasigi toz spirulina
2 bardak badem sutu
5 adet iri hurma (islatilmis, cekirdegi cikarilmis)
Tatlandirici olarak hurma surubu/agave nektari/uzum pekmezi
(istege gore)
Yukarida takribi olculerini verdigim malzemelerin hepsini
blenderda veya robotta mumkun oldugunca puruzsuz bir karisim elde edene kadar
cekin. Tadini kontrol edip seker ve spirulina miktarini kendinize gore
ayarlayin. Kapakli ve cam bir saklama kabina aktarip buzluga yerlestirin. 20-30
dakika sonra karistirin, mumkunse bu karistirma islemini 20 dakika arayla
tekrarlayin.
Afiyet olsun!
Aşağıdaki adreste de tatlı patatesten yapılan bir dondurmanın tarifi var. Onu denemiştim ve çok güzeldi. İlk fırsatta da sizin yazdığınızı deneyeceğim!
YanıtlaSilhttp://www.veganlovlie.com/2013/06/sweet-potato-fudgesicle.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+veganlovlie+%28Veganlovlie+-+Vegan+recipes+and+more...%29
Guzel gorunuyor. Link icin tesekkurler.
Sil