24 Eylül 2013 Salı

Erikli ve seftalili turta

Seftali mevsimi bitti bitecek, ama sirada erik var, elma var. Bu tarifte bolca erik (iki cesit) ve cok az seftali kullandim. Evdeki seftaliler buzhaneden cikma herhalde diye kimse yuzlerine bakmiyordu, ben de atmaya kiyamadim. Erikle seftali cok iyi uyustu, ve seftalinin tadi da turtanin icinde nefisti.

Simdilik bu fotografla idare edin :) Siz siz olun, hamurunuzu kullanmadan once tirtiklamayin, turtayi birlestirdikten sonra kalan parcalari yersiniz (ben o kadar dayanamiyorum).


Erikli seftalili turta

Hamuru icin:
3 bardak un
3 corba kasigi seker 
1/2 paket kabartma tozu
1 cimdik tuz
1/3 bardak zeytinyagi
3 corba kasigi erimis hindistan cevizi yagi
4 tatli kasigi sirke
1/2 bardak soguk su

Ici icin:
4-5 bardak ince dilimlenmis seftali ve erik karisimi
1 corba kasigi un
1 tatli kasigi ararot
1/2 bardak seker

Once hamuru hazirlayin. Sirkeyle suyu karistirip buzdolabinda bekletin. Ayri bir kapta yarim bardak daha soguk suyunuz olsun, tedbiren.  Un, seker, kabartma tozu ve tuzu derin bir kasede karistirin. Zeytinyagi ve hindistan cevizi yagini birlestirip una azar azar ilave etmeye baslayin. Bu arada catalla ezerek surekli karistirin. En sonunda topak topak bir karisim elde edeceksiniz. Sirkeli soguk suyu azar azar ilave edin. Hamur toparlanip dagilmamaya baslayinca cok az daha ilave edin. Ekstra suyunuzdan 1-2 kasik kullanmaniz gerekebilir. Cok fazla yogurmaniza gerek yok. Top halinde durabilen bir hamur olsun yeter. Hamuru ikiye ayirin, her iki topu da disk sekline getirip strec filme sarip dinlenmesi icin buzdolabina birakin. Hamurunuzu bir saat kadar dinlendirin.

Hamur dinlenirken meyvelerinizi iyice yikayip ince ince dilimleyin. Mumkun oldugunca tepeleme olsun meyveniz. Sonra derin bir kapta un, ararot ve sekeri karistirin. Bunun icine meyvenizi boca edip meyveleri iyice bu karisima bulayin.

Bu arada firini 190 C'ye ayarlayip calistirin.

Tepsinizi yaglayip hazirlayin. Hamurlari buzdolabindan cikarip merdaneyle acin. Hamurlardan ilkini tepsinin dibine yayin, kenarlari tepsinin kenarlarindan tassin. Icine meyveli karisimi esit sekilde dagitin. Diger diski de merdaneyle acip iki parmak kalinliginda seritler kesin. Bunlari turtanin ustune baklava deseni yaratacak sekilde yerlesitirin. Son olarak da kenardan tasan hamuru seritlerle birlestirin, fotograftaki gibi. Aslinda seritleri orenler de var ama bu turta oyle guzel kokuyor ve o kadar cabuk bitiyor ki kimse seritler orulmus mu orulmemis mi hatirlamayacak bile.

En son da, azicik soya sutuyle (veya seyreltilmis pekmezle veya sadece suyla) en ustteki seritleri islatip ustlerine seker serpin. Boylece seritleriniz citir citir olacak.

Turtayi firina verip guzel kokular gelmeye baslayinca kontrol edin. Tepesi kizarinca firindan cikarin. Sicak veya soguk servis edin.

Afiyet olsun!

1 yorum:

  1. Yelizciğim turtan nefis görünüyor.Ellerine sağlık.Üzerine daha parlak görünmesi için bi şeyler düşün,görüntü açısından....Bu arada blog'una da zaman ayırabiliyorsun ya ,bravo sana.

    YanıtlaSil