9 Mart 2013 Cumartesi

Yoga mutfağı

Bu aralar tesadüfen yeni bir bloga takıldım. Blog sahibini tanımam etmem, akadaşımın arkadaşı olur. Aslında kişisel bir yoga blogu yazıyor, uzak memleketlerden arkadaşlarına yazıyor. Ama bugünlerde yoga mutfağı konusuna da değinmiş. Birçok vegan tavsiye, pratik vegan yemek önerileri bulabilirsiniz bu yazıda. Hatta en altta vegan granola tarifini görünce "tabii ya!" dedim. Bu aralar sabah evden çıkmak zor oluyor, çocuklar kreşe hazırlanacak, biri emzirilecek ve evden fırlanacak. Sonrasında da öğle yemeğine ancak beş dakika ayırabildiğim (tamam, neredeyse on, saat kuruyorum, on dakika içinde bitmiş olması gerekiyor) yoğun bir iş günü. Öyle olunca kahvaltıyı çok sağlam etmek gerekiyor. Genelde yulaf ezmesi çok besleyici oluyor benim için, ama o kadar yemişi çıkar, doğra, vs. çok zaman alıyor. Haliyle de yulaf ezmesi bir süreliğine rafa kalktı. Bu granola tarifini görünce birden heyecanlandım. Gerek yok diye kalkışmadığım bir şeydi granola, sonra da bu opsiyonu unutmuşum. İlk iş granola yapılacak, sabah bitkisel sütlerle yenecek. Bu arada siz de şu yazıya bir göz gezdirebilirsiniz, işinize yarayacak şeyler bulursunuz belki.

2 yorum:

  1. iyi günler yogayla ilgilendiğini okudum bloğunuzda. soya eti nasıl yapılıyor bilginiz var mı genetiği değiştiriliyormuş sanırım soyanın meditasyon ve yoga türü şeylerle ilgilenenler için uygun mu soya eti soya kıyması bir bilginiz var mı? mesela alakasız olacak ama soya eti yemeye başladığımda vücudumda hayvan ürünleriyle beslendiğim zamanki şeyleri duyumsadım psikolojik olabilir diye düşünüyorum ama sorayım dedim bi.incelemişliğiniz var mı nasıl yapıldığını soya etinin nasıl yapıldığını bir yerde hayvan eti dokusu alınarak genetiği değiştiriliyor vs gibi şeyler okumuştum emin olamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tamer,
      Yogayla ilgilenen biri için soya uygun mudur? Bence bunun cevabı hem hangi yoga türünü yaptığına, hem de kişisel olarak sana bağlıdır. Bazı yoga disiplinleri, yiyecekleri hiç kısıtlamamayı salık verir, bazıları ise işlenmiş her türlü gıdadan uzak durmayı. Bu sonuncusu bana daha mantıklı gelse de, uygulamak çok zor. Sonuçta meyve suyu bile işlenmiş gıda oluyor, yemeği pişirmek de işlemek oluyor.

      Soya eti (İngilizcesi: textured vegetable protein),önce soya fasulyesinin suyunu çıkarıp ondan tofu elde ettikten sonra, tofunun dondurulup, tekrar çözülüp sonra da tekrar kurutulmasıyla elde ediliyor. Yani oldukça işlenmiş bir besin. Başta kullanılan soya organikse korkulacak bir şey yok. Hep söylüyorum, aslında genetiği değiştirilmiş soya sadece hayvan yemi olarak kullanılabiliyor. Genetiği değiştirlmiş soya tüketmek istemeyen, et yemeyi bırakmalı (et için üretilen hayvanların da genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) olduğunu hatırlamak lazım, hatta en çok değiştirileni de tavuklar bence, ama o konulara çok girmeyeceğim, vegankedi'de vardır bununla ilgili yazı).
      Okuduğun yazıyı yanlış hatırlıyorsundur belki, öyle bir genetik modifikasyon çok zor ve bence hiçbir soya eti üreticisi, böyle büyük bir projeyi finanse edebilecek kadar zengin değil.
      Soya eti bir de çok işlenmiş olduğu için çok yoğun proteinli, hayvansal ürünlerdekine yakın, hatta bazen biraz üzerinde bir yoğunlukta. Belki de vücudun buna tepki gösteriyordur. Bence iyi hissettirmiyorsa yememek daha iyi. Başka daha sağlıklı protein kaynakları var, örneğin baklagiller. Soya eti ara sıra, o dokuyu özleyip de et yemek istemeyince yenecek bir şey, yoksa günlük sağlıklı besinler arasında saymam kendilerini.

      Sil