25 Haziran 2013 Salı

Kahvaltida nohut

Bir alerji testi yapmak icin bir sureligine soya urunlerini kesmistim. Acikcasi hayatimi pek etkilemedi, kahvaltilar disinda. Son zamanlarda kahvaltiyi geleneksel Turk kahvaltisi seklinde yapmayi aliskanlik haline getirmistim. Tabi tofu ile. Tofunun uzerine guzelce zeytinyagi dokup, ya karabiber ve tuzla veya ozel bir baharat karisimiyla yiyordum.  Soya urunlerini kesince, elimdeki acik tofu paketini de bitirmeden buzluga atip tofuya da ara verdim. Kahvalti da tofusuz kaldi.

Bu noktada lafi biraz uzatacagim. Bu paragraf bir parantez olsun, okumak istemeyen atlasin.  Bazen sorarlar “Sen sucuk yemiyorsun, peynir yemiyorsun, yumurta yemiyorsun, sut icmiyorsun, tereyagi yemiyorsun, bal da yemiyorsun. Ne kaliyor ki geriye?” Tabi mantigi boyle kurunca geriye pek bir sey kalmiyor. O yuzden de kahvalti icin disari cikan vegan kisi genelde ac kaliyor. Vegan olmaya karar verip de vegan beslenmeye paldir kuldur dalan biri de ayni hataya dusup hayatindan vegan olmayan tum seyleri cikarip da yerine yenilerini koymazsa zor zamanlar gecirebilir. Ama insan sunu cok cabuk kavriyor: Yeni aliskanliklar edinmek gerekiyor. Ve bunun icin de biraz arastirmak, yeni seyleri denemek gerekiyor. Veganligin en sevdigim yani bu, bir suru yeni sey deniyorsun, eski aliskanliklarini sorguluyorsun. Cok ozgurlestirici bir sey bu!

Donelim tofusuz kahvaltiya.  Su andaki sartlar geregi de bana hizli hazirlanabilecek, sabah ekstra bir is cikarmayacak bir kahvalti secenegi gerekiyordu. Ustelik de minik bir oburcuk emzirdigim icin protein acisindan dengeli bir kahvaltiya ihtiyacim vardi.

Ve iste uzun laftan sonra hizli cozum: Susamli zerdecalli nohut! Buzlukta her zaman haslanmis nohut bulundurdugum icin yapmasi cok kolay. Bir de bunu aksamdan hazirlayip buzdolabina koydum mu, ertesi sabah sadece isitip normalde kahvaltida yedigimiz diger seylerle (domates, salatalik, zeytin, avokado) birlikte yiyebiliyorum. Ustelik bol proteinli, bol kalsiyumlu, bol demirli, bol A vitaminli, bol B vitaminli bir tarif. Dokme demir tavaniz varsa bu tarif tam ona gore.



Susamli zerdecalli nohut

2 bardak haslanmis nohut
2 adet rendelenmis havuc
2 tatli kasigi susam
1 tatli kasigi ince dogranmis taze zencefil
1/2 tatli kasigi zerdecal
1 tatli kasigi kimyon
Istege gore tuz
Istege gore zeytinyagi

Tavada zeytinyaginda susamlari kokusu hafiften cikana kadar kavurun. Ustune zencefili, zerdecali ve kimyonu ekleyip bir dakika kadar karistirmaya devam edin. Rendelenmis havucu ve haslanmis nohutu ekleyin ve kavurmaya devam edin. Havuclar istediginiz kivama gelince atesten alin. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder