24 Kasım 2013 Pazar

Vegan salep

En zorlandigim seylerden biri vegan salep.
Insanlar genelde protein, demir, kalsiyum gibi seylerle ilgili sorular soruyorlar. O degil de, vegan salep yapmak zor!
Cok mu tuhaf?
Istanbul'a ilk geldigim, zugurt bir universite ogrencisiyken kis aksamlarinda sinemadan veya tiyatrodan ciktigim zamanlarda en icimi isitan sey sokaktan alinan bir salepti. Evet, cogu suydu o seyin, ama yine de severdim. Hele de kar yagiyorsa, filmlerdeki romantik sahneler halt etmisti. Sonraaa, buyudum ve vegan oldum :) Ve her salep denemem husranla sonuclandi. Sonra lisansustu egitim icin Amerika'ya gittim ve sansa bakin ki yan projelerimden biri Maras Dondurmasi uzerine oldu, yani salepli dondurma. Tarifin orijinali keci sutuyle yapiliyor ne yazik ki. Bir taraftan o tarifi gelistirirken bir taraftan da cok kolay ulasabildigim (New York, New York! Sen nelere kadirsin!) turlu cesitli vegan sutleri denedim. Sutlerin ozelliklerini karsilastirdim. Yag miktarlarini, protein miktarlarini gozden gecirdim. Olmadi da olmadi. Projede beraber calistigimiz (calistigimiz da garip kaciyor, eglendigimiz demek daha dogru olur herhalde) French Culinary Institute'un arastirma-gelistirme direktoru Dave, bana kocaman bir kitap hediye etti.  Hala daha o kitabi hatmetmem gerekiyor. Nedense yemek isini icguduye birakiyorum. O kitabi bulup okusam simdi cok faydasi olurdu herhalde. Her neyse, lafin kisasi, benim salep maceram uzun, salep standardim yuksek, ve salep tarihim husranlarla dolu.

Internetteki aramalarim sonucunda da gordum ki salep tarifleri hep hazir karisimlarla yapiliyor. Marketteki hazir krisimlara bakinca da, icinde yok denecek miktarda salep oldugu, kati maddenin cogunu kivamlastirici bir maddenin, ornegin misir nisastasi, gellan veya guar gum tipi bir hidrokolloidin oldugu ortaya cikiyor. Dave'in bana verdigi o kocaman kitap da tamamen hidrokolloidler uzerineydi :) Sonunda anladim ki, istedigim gibi bir salep icecegi yapabilmek icin sade salep tozunun yaninda kivamlastirici bir nisasta turu de kullanmak gerekiyor.  Belki de o sokaktan ictigim saleplerin sirri, icinde salep degil misir nisastasi olmasiydi, bilemiyorum.

Aradigim seye en yaklasan tarif bu asagidaki oldu. Ustelik de kolay bir tarif, aktarda bulunan malzemeler. Seker miktarini arzuya gore degistirebilirsiniz.  Bu tarifi yapmak icin elinizdeki salep tozunu biraz tanimaniz gerekecek, her salep tozu biraz farkli olabilir.  Gercek salep tozu cok pahali, cunku soyu tukenmekte olan yabani dag orkidelerinin koklerinden elde ediliyor. Bazen icine un ya da nisasta da karistiriyorlar daha ucuz olsun diye. Ya salep koklerini gozunuzun onunde ogutturun ya da cok guvendiginiz bir yerden alin. Ya da verdigim olculeri kendinize gore biraz ayarlayin. 
Daha iyisini mi biliyorsunuz? Tavsiyelere acigim :) 




Salep

Icindekiler:
1 silme cay kasigi salep (gercek toz salep, hazir paket degil. Cay kasigi da standart Turk cay kasigi)
1 tepeleme cay kasigindan biraz az ararot
3 cay kasigi seker
1 1/4 bardak soya sutu
suslemek icin tarcin

Salep, ararot ve sekeri kuru bir cezvede iyice karistirip yavas yavas soguk soya sutu ekleyin. Kontrollu bir sekilde devamli karistirarak isitmaya baslayin. Kivamlaninca bardaga bosaltip uzerini istege gore tarcinla susleyip servis edin. Bu olculerle bir buyuk bardak salep cikiyor.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder