23 Ağustos 2013 Cuma

Kakaolu vegan muffin (vegan topkek)

Bizim evdeki en populer keklerin basinda geliyor bu topkek, ertesi gune kalmiyor genelde. Aslinda bu bir cupcake tarifi. Ben muffin bardakciklarini biraz daha fazla dolduruyorum ve yumusacik, pofuduk bir kakaolu muffin/kek oluyor.  Tarifin orijinalinde biraz badem aromasi da var ama ben hic kullanmadim, eksikligini de hissetmedim.  Vegan pasta-kek gurusu Isa Chandra Moskowitz'e saygilar ve kendisine ve Terry Hope Romero'ya "Vegan Cupcakes Take Over the World" kitabi icin sonsuz tesekkurler.







Kakaolu muffin / topkek

1 bardak soya sutu
1 tatli kasigi sirke
¾ bardak seker
1/3 bardak sivi yag

1 bardak un
1/3 bardak kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1/4 tatli kasigi tuz

(Not: Kullandigim seker ve kakao miktari hakkinda bir not dusmem gerekiyor. Eger Kahve Dunyasi'nin kakaosunu kullaniyorsaniz, cok daha az kakao kullanmak gerekiyor. Mesela uc corba kasigi. Ayrica seker miktari da bana fazla geliyor ve genelde yarim bardak civari kullaniyorum.)
 
Firini 175 oC’ye ayarlayip isinmaya birakin. Muffin tepsinizi hazirlayin (yani yaglayip unlayin veya muffin kagidi dizin).

Ilk once soya sutune sirkeyi karistirip bir kenarda bekletin, soya sutu kesilip koyu bir kivama gelecek. Bu karisim beklerken diger malzemeleri hazirlayin. Derin bir karisitirma kasesinde un, kakao, kabartma tozu, vanilya ve tuzu karistirin. Ayri bir kapta kesilmis soya sutu karisimina sekeri ve sivi yagi ekleyip karistirin. Bu sivi karisimi, unlu karisima azar azar ilave ederek muffin harcini hazirlayin. Fazla karistirmaniza veya cirpmaniza gerek yok, sadece buyuk topaklar kalmasin yeter. Bu karisimi muffin bardakciklarina dokup isinmis firina verin. Guzel kokular yayilmaya basladiginda kekleri kontrol edin, kurdan testinden gectiginde (20 dk civari) firindan cikarin. 15 dakika kadar sogumasini bekleyin.

Afiyet olsun!



8 yorum:

  1. Merhaba, birşey sormak istiyorum tarif hakkında.. Muffin kaplarına ne kadar harç koymamız gerekiyor öğrenebilirsem çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bardakçıkları tepesine kadar doldurursanız, harcınız taşıp aşırı kabarır. Ben genelde tepesine kadar değil, onun bir parmak altına kadar dolduruyorum.

      Sil
  2. Ben bugün evde yaptığım pirinç sütüyle denedim ve bu tarifi daha önce de yapmıştım ama pirinç sütüyle hayatımda yediğim en güzel kek oldu mutlaka deneyin ♥

    YanıtlaSil
  3. Sirkenin ne sirkesi oldugu fark eder mi ? Bir marka tercihiniz var mı

    YanıtlaSil
  4. Bu tariften kac tane cupcake ciktigini soyleyebilir misin yaklasik

    YanıtlaSil
  5. merhaba, şeker yerine pekmez kullansam ne kadar kullanmam gerekir acaba?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,sayenizde 3 yıllık kek hasretim sona erdi. Çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil