Sağlıklı ve besleyici, ama aynı zamanda da çocukların
ilgisini çekecek tatlı tarifler ararken, en sevdiğim boglardan biri olan
Fat Free Vegan Kitchen aklıma geldi. Bu muzlu kek tarifini yaptım ve oğlum bunları daha
fırından çıkar çıkmaz çok sevdi. Hatta içineki hurmaları da çikolata sandı ve
afiyetle yedi. Ama ertesi gün kekte lastikimsi bir kıvam oluştu. Bu lastikimsi
kıvam genelde kek karışımını fazla karıştırırsanız olur, unun içindeki gluten
herşeyi iyice yapıştırır. Ama ben karışımı fazla karıştırmamıştım.
O zaman geriye kalan tek yanıt: içlerinde hiç
yağ olmadığı için muffinler böyleydi. Daha önce de birkaç defa yağsız kekler
yapmıştım ve yine bu kıvamla karşılaşıp pek sevmemiştim. Fırından ilk
çıktıkları anda iyi oluyorlar da sonrasında tatmin edebilme performansları
düşüyor.
Her neyse, bu kişisel bir
tercih meselesi. Ben de bu tarifi
sıvı
yağ kullanarak yaptım. Bir de şeker yerine pekmez kullandım. Evdeki hurmalar
bittiği için de kuru kayısı kullandım. Biraz tatlı bir kek oluyor, özellikle de
kullandığınız meyveler çok tatlıysa pekmezi biraz azaltabilirsiniz. Katı-sıvı
dengesini ayarlamak için biraz daha soya sütü ilave edin yeter.
Muzlu minik kekler
1 bardak tam buğday unu
¾ bardak beyaz un
1 paket kabartma tozu
¼ kaşık tuz
1 çay kaşığı tarçın
1/3 bardak pekmez
1 ¼ bardak ezilmiş muz (takriben 2 adet orta boy, veya 3
küçük yerli muz)
½ bardak soya sütü
1/3 bardak sıvı yağ
¼ bardak doğranmış hurma (veya kuru kayısı)
¼ bardak ceviz içi
Fırını 190 oC’ye ayarlayıp muffin tepsinizi
yağlayıp hazırlayın. Bir kapta unları,
kabartam tozunu, tuzu ve tarçını birleştirin. Başka bir kapta muzları ezip soya
sütü, şeker (veya pekmez), yağı karıştırın.
Sıvı karışımı unlu karışımın içine düküp karıştırın. Sadece malzemeler
karışıncaya kadar karıştırmak yeterli, mikser kullanmanıza veya uzun
karıştırmanıza gerek yok. Hurma ve cevizleri ekleyip muffin tepsisine boşaltın.
15-20 dakika pişirin. İçine kürdan sokup çıkardığınızda kürdana ıslak bir şey
yapışmıyorsa kekler pişmiştir.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder