12 Ocak 2013 Cumartesi

Ekmek makinesinde tam buğday unlu ekmek

Son günlerde protein ağırlıklı diyetlerin popülaritesi artıyor. Yapılan onca, yani binlerce, bilimsel araştırmayı yok sayıp kendi düşüncesini yüksek sesle söyleyenlere çok prim veriyoruz. Onlar tartışa dursun, ben bir ekmek tarifi vereyim. Evde en çok kullandığım araçlardan biri ekmek makinesi. Yıllarca ekmeği kendim yoğurup fırında pişirme hayalleri kurdum.  Ama bu çok emek isteyen bir iş. Oysa ki ekmek makinesi inanılmaz pratik ve sonunda da evde yapılmış, içinde ne olduğunu bildiğiniz, mis gibi kokusu evinize yayılan bir ekmeğiniz oluyor.  Makinenin haznesine tüm malzemeleri koyuyorsunuz ve düğmeye basıyorsunuz, bu kadar basit.

Bu tarifte organik tam buğday unu kullanıyorum. Tam buğday ve rafine unları karıştırıyorum, ekmek daha çok kabarıyor. Ama tamamen tam buğday unu da kullanabilirsiniz, sadece kullandığınız suyu yarım bardak kadar artırmanız gerekecek.  Üşengeçlikten unları elemiyorum, siz elerseniz farklı bir sonuç elde edebilirisiniz. Bu arada ekmeğinizin nasıl olacağını bulunduğunuz yerin sıcaklığı, havanın nemi, hatta kalabalık bir şehirde mi yoksa kalabalıktan uzak bir kır evinde mi yaşadığınız bile etkileyecek (şaka yapmıyorum).  O yüzden sizin ekmeğiniz, benimkinden farklı olabilir. Su, un ve maya oranıyla biraz oynayarak istediğiniz kıvamı tutturabilirsiniz. 



Tam buğday unlu ekmek

2 tatlı kaşığı zeytinyağı
300 ml ılık su (100 ml kaynar + 200 ml oda sıcaklığında)
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı pekmez
1 bardak beyaz un (300 ml'lik bardak ile)
1 ½ bardak tam buğday unu (300 ml'lik bardak ile)
1 silme tatlı kaşığından biraz az instant maya

Tüm malzemeleri üstteki sırayla ekmek makinenizin kovasına yerleştirin. Mayayı unların ortasında açtığınız ufak bir çukurun içine gömün. Kovanın iyice yerleşmiş olduğundan emin olduktan sonra ekmeği “tam buğday” programında çalıştırın. Mis gibi ekmek kokuları gelmeye başladığında makinenin etrafında dolanmaya başlayın. Program bitene kadar bekleyin. 

Afiyet olsun!

3 yorum:

  1. Harika gorunuyor...Şimdi kalkıp bu olculerle deneyecegım..

    YanıtlaSil
  2. Bilimsel arasitmalari hiçe sayan vegan militarizmidir. Ketojenik diyetler beyin tümöründen kansere epilepsiden diyabete çölyak hastaligindan otizme kadar bir çok modern hastaliga karsi tek koruma kalkanidir !! İdeolojinizi bilime alet etmeyin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iddialı şeyler söylemenize rağmen hiç referans vermemişsiniz.

      Sil