Mercimekli Shepherd’s Pie
Mercimekli iç için
2 ölçü bardağı yeşil mercimek
1 adet orta boy soğan
2 adet orta boy havuç
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
3 diş sarımsak
Çeyrek demet maydanoz
1 tepeleme çorba kaşığı domates salçası
Kimyon, kekik, tuz
Patates püresi için
5-6 adet orta boy patates
1 bardak soya sütü
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber
Yeşil mercimeği ayrı bir kapta bir taşım kaynatıp siyah
suyunu süzün. (Bunu özellikle yapıyorum, gaz yapıcı etkisini alsın diye. Ama aynı anda B vitamini de kaybediyorsunuz, o
yüzden gazla sorununuz yoksa suyunu süzmeyebilirsiniz.) Yeni su ekleyip
mercimekler yumuşamaya başlayana kadar pişirin. Çok yumuşamalarına gerek yok.
Bu arada paptesleri de soyup haşlamaya bırakın.
Önce yağda soğanı kavurmaya başlayın, ardından da havuçları
ve biberleri ekleyin. Soğanlar pembeleşince sarımsak, kimyon ve kekik ekleyip birkaç tur
daha karıştırın. Salçayı ekleyip biraz kavurduktan sonra mercimekleri ekleyin
ve bir bardak su ekleyin. Çok sulu bir karışım olmamalı. Maydanozları eklyip birkaç
dakika pişirin.
Ayrı bir kapta haşlanmış patatesleri ezin ve azar azar
dökerek soya sütünü ekleyin, çok katı bir karışım olmasın. Sonra sıvı yağ, tuz
ve az karabiber ekleyin.
Mercimekli karışımı geniş bir tepsiye veya güveç kabına
yayın, üzerine de patates püresini yayın. En tepesine biraz yağ sürebilirsiniz.
200 oC fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun!